Rallietkot ovat viime vuoden tapaan torstaina Lahden upealla satama-alueella, lähtö- ja maalikorokkeen luona klo 19 alkaen. Tapahtumassa mukana on haastateltavina niin kilpailun tekijöitä, yhteistyökumppaneita, taustavaikuttajia, kuin tietenkin myös niitä päätähtiä, eli kuljettajia, tapahtuman päätteeksi noin klo 20 aikaan suoritetaan vielä Tasanopeus-luokan seremoniallinen startti. Paikalla oleville katsojille arvotaan muutamia rallipaketteja.

Kuva: Taneli Niinimäki

Viime vuoden etkojen voinee sanoa avanneen uuden aikakauden niin Lahden kilpailussa, kuin myös koko Ralli SM-sarjaa ajatellen. Silloin kilpailua valmistellessa oli ollut ajatus, että jotain uutta ideaa tarvittaisiin ja MM-sarjasta tuttua Meet & Greet -tyyppistä ajatusta pyöriteltiin mielessä. Siinä kohtaa kotikylän nuori rattitaituri Sami Pajari osui oikeaan aikaan kysymään, voisiko kilpailu hänen taustajoukkojensa kanssa toteuttaa rallietkot, vaikka mies ei itse kisaan päässyt osallistumaan. Se oli kirsikka kakun päälle. Sen jälkeen kaikissa SM-osakilpailuissa on toteutettu etkot hieman erilaisilla variaatioilla, mutta samaa tarkoitusta noudattaen, annetaan yleisölle mahdollisuus nähdä kuljettajia muuallakin kuin kilpa-autossa.

Etkoilla nähdään kilpailun isoja nimiä, esimerkiksi Jari-Matti Latvala, jota tällä kertaa kartturoi Janni Hussi. Entäpä Jari Huttunen ensi kertaa ”BDA” Escortin ohjaimissa, otetaanpa mies tarinalle. Entäpä Jonne Halttunen, joka MM-sarjassa Kalle Rovanperää kartturoi, mies on toimitsijatehtävissä ralliautolla? Tuus ny Jonne ite kertoon. Tietenkin mukana on myös muita EM-sarjan ja SM-sarjan menestyjiä.

Toissa vuonna Sami Pajarin kyydissä Lahdesta alkoi Janni Hussin kartturin ura. Se oli silkkaa ralliin hurahtamista siitä alkaen, nyt kokemusta on jo niin EM, kuin MM-sarjastakin. Viime vuonna Lahdessa kuljettajana oli Heikki Kovalainen, Lahdesta onkin Kouvolan kasvatille muodostunut todellinen ”kotiralli”.

Tämä kuulostaa ehkä monista uskomattomalta, mutta jotain uutta on saatu kisaan tänäkin vuonna ja taas samainen kotikaupungin jannu on siinäkin takana. Kyseessä on tällä kertaa ”Kutsuvierasluokka”. Kaikki alkoi harmittomasta puhelusta keväällä, kun Sami Pajari kyseli kilpailunjärjestäjiltä missä luokassa hän voisi ajaa kilpailun kaikki 12 erikoiskoetta. Kun selvisi ettei kiikarissa olevalle Toyota Corolla GT:lle oikein ole sellaista luokkaa, virisi ajatus, josko kilpailuun voisi tehdä kutsuvierasluokan, jossa ajokki olisi suht vapaa ja jotta luokkaan voitaisiin kutsua muutamia eriasteisilla kokemuksilla olevia kuljettajia. Tässä kohtaa oli jo tiedossa, että rallikärpänen on puraissut Stand Up-komiikan taitajaa, nimeltään Ismo Leikola, ja että mies saattaisi Lahteen osallistua muutenkin. Leikola oli jo aiemmin heittänyt Top Gear-ohjelmassa Jarppi Duudsonille avoimen haasteen rallin pariin. Harmillisesti Jarppi ei tällä kertaa pystynyt kiireiden vuoksi haastetta ottamaan lopulta vastaan, mutta Jarpin kanssa paljon ralleissakin puuhannut stunt-mies ”Crazy Mike” astui urhoollisesti rivistä esiin. Leikolalla BMW M3 ja kartturina erittäin kokenut ja itsekin nopea kuljettaja Tuomo Hannonen, Crazy Mike puolestaan on matkassa Sara-tyttären kanssa ja ajokkina on BMW 320i.

Kategoriat: Uutiset